News

Lentekriebels

By 30 maart 2015 februari 24th, 2019 One Comment

Het is lente!

Al lijkt het weer van deze week het niet eens te zijn met dit meteorologische feit. Dit deed mij denken aan mijn blog uit maart 2013. Mijn website in een nieuw jasje, but some things just don’t change. Daarom nogmaals mijn idee van lentekriebels…

De huidige maartmaand van 2013 is een van de koudste van de afgelopen decennia. De lente is begonnen, maar daar is nog maar weinig van te merken. Desondanks razen de lentekriebels al weken door mijn lijf! Vakanties geboekt, festivaltickets gekocht en om heel eerlijk te zijn, kijk ik bijna dagelijks smachtend naar mijn zomerse schoenenverzameling. De lente is vooral het seizoen van de bloemetjes en de bijtjes, maar als je niet uitkijkt groeit hij uit tot de pesticide van je relatie.

Lentekriebels. Iedereen is vrolijker, actiever en heeft meer energie. Wat een paar zonnestralen al niet met je kunnen doen. De zon werkt als een drug en verhoogt het serotonine en dopamine gehalte in onze hersenen. Een verantwoorde verslaving dus! En dan de vlinders in je buik. Of het nu door de pasgeboren lammetjes komt of that one special person. I love it! Zodra Oudjaar is gevierd, ben ik helemaal klaar met de kou. Ik houd me met mijn vriendinnen vanaf dat moment voornamelijk bezig met het uitzoeken van zomerse activiteiten. Ik leg mezelf een maximum op van één, hoogstens twee festivals per maand. Niet alleen omdat het beter is voor de portemonnee, maar ook omdat ik hoop dat er af en toe een mooi weekend tussen zit waarin ik eindelijk weer eens wat danspasjes kan wagen op de Nederlandse stranden. Zelfs je werkdagen gaan sneller: je dag goed beginnen met het zonnetje en wetende dat je werkdag afgesloten wordt met het aansteken van de barbecue in het park. Voor je het weet, zijn de leuke mensen op het kleedje naast je jouw beste vrienden. Of meer. Wanneer je reageert op deze eerst nog onschuldige lentekriebels of als ze overgaan in verliefdheid, is het al te laat. De lente doet liefde ontluiken, maar verbreekt ook veel relaties. Iedereen is een stuk socialer, verleidingen groter. Lijdzaam vanaf het terras toekijken wat er allemaal voorbij loopt, is een optie. Maar of je daar heel gelukkig van wordt… Zodra de twijfels zich hebben ingenesteld, kom je er moeilijk weer vanaf. Als je na lang wikken en weken een beslissing hebt genomen, staat de volgende alweer voor de deur. Heb je wel de juiste beslissing genomen? Keuzes maken: nobody said it would be easy. De één kiest voor vreemdgaan, de ander gaat liever in z’n eentje verder. Want zo hebben we het toch allemaal geleerd? De jeugd proberen ze tegenwoordig nog iets meer voor te bereiden op dit alles. Deze week is het de ‘Week van de Lentekriebels’. Hierin wordt in het basisonderwijs elke dag een les relationele en seksuele vorming gegeven, passend bij de leeftijd van de kinderen. Niet dat je op zoiets voorbereid kan worden. Deze levenslessen leer je along the road.

De lente – en zomermaanden zijn een grote speeltuin waarin iedereen zich goed vermaakt, maar waar af en toe mensen uit het klimrek kunnen vallen en zich bezeren. Toch is er geen betere plek voor de speeltuin dan wanneer het zonnetje schijnt!

One Comment

Leave a Reply