Under Pressure

Nog maar veertien nachtjes slapen en dan is de bruiloft van het jaar. Oké, van mijn jaar. Na mijn laatste bezoek aan het bruidspaar begonnen de eerste tekenen van lichte stress zich te vertonen. Het is nu tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten en om de laatste check check double-check te doen.

 

Heeft de band contact gehad met de trouwlocatie? Weet iedereen hoe laat ze waar moeten zijn? Zijn eventuele wegblokkades bekend? Alle openstaande facturen betaald? Deze vragen (en nog een aantal) schoten achter elkaar door mijn hoofd. Toch nog maar een keer de planning onder de loep nemen en aanscherpen. De zomer is, net als buiten, ook al begonnen in mijn agenda dus die begint aardig vol te raken. Na op papier gezet te hebben wat ik allemaal nog moest doen en hoeveel vrije uren ik gelukkig nog heb om aan de bruiloft te besteden was de rust in mijn hoofd wedergekeerd. De jurk kan de volgende dag naar de kleermaker, het gesprek met de ambtenaar staat gepland en de voorbereidingen op locatie zijn in volle gang.

 

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik met het bruidspaar enkele locaties bezocht in Amsterdam. Ze willen graag buiten trouwen, maar dan is er in Amsterdam weinig keus. Ik besloot ze mee te nemen naar het Oude Slot in Heemstede en ze waren op slag verliefd! En ondertussen deed ik een klein vreugdedansje. Want als jouw klant enthousiast is over iets dat jij hebt voorgesteld, vooral al in zo een vroeg stadium, laat je meteen je meerwaarde zien. Hiermee schep je ook vertrouwen en vooral in een later stadium is vertrouwen belangrijk. Met de trouwdatum in zicht raken bruidsparen vaak in de stress. En deze stress uiten ze dan richting jou. Wat ze nooit en te nimmer mogen merken is als jij gestrest bent. Juist op die momenten moet jij ze gerust kunnen stellen. ‘Alles komt goed’ zou ik als automatic reply in outlook in kunnen stellen. Uiteindelijk komt het ook goed. Zelf presteer ik toch beter onder druk. En als er zich dan toch een ‘handen in het haar’ moment voordoet, kun je ook gewoon je huis gaan schoonmaken. Zo stond ik laatst om 23:00 uur te stofzuigen. Dit valt onder ‘je frustraties ten goede gebruiken’. En af en toe zoek ik mijn rust in een glas wijn, liefst met chocola. Naar mijn idee valt dit ook onder het ‘goede’ rijtje zolang je het bij rood en puur houdt toch?

 

Ik ga de deur niet meer uit zonder mijn checklist. Het draaiboek ligt op de planken en de dagelijkse telefoontjes van bruid en bruidegom houden mij scherp. Nu is het aftellen tot de grote dag. Tot die tijd zorg ik dat mijn voorraadkast goed gevuld is.

 

- column mei 2012 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -