Making Arrangements

India, het land van de sari, naan, de heilige koe en Bollywood. Een traditionele Bollywood film betekent ruim twee uur vermaak in, voor mij, onbegrijpelijk Hindi met dans en zang. Het verhaal  meestal hetzelfde: boy meets girl, hun liefde is onmogelijk, maar natuurlijk is er aan het einde van de film een happily ever after. Klinkt als een sprookje, maar in het echte India gaat het er vaak anders aan toe.

 

Tijdens mijn reis naar India met mijn zus vertelde onze 21-jarige taxichauffeur over zijn vriendin en hun geheime liefdesleven. Alhoewel veel Indiase jongeren ‘verwesteren’ mag je in de meeste regio’s niet daten. Je moet wachten tot je de huwbare leeftijd hebt bereikt. In de ene regio is dit een bepaalde leeftijd, in de andere wanneer je afgestudeerd bent of een goede baan hebt. Hij vertelde ons dat zijn moeder met een huwelijkskandidate zal thuiskomen zodra hij 25 jaar is. Maar wat als jij al jaren verliefd bent op iemand anders en al trouwplannen hebt? Je kunt de huwelijkskandidate vertellen dat je verliefd bent op iemand anders en hopen dat zij haar leven niet wil delen met iemand die niet bij haar wil zijn. De vriendin van genoemde taxichauffeur is jonger en gaat nog studeren. Totdat zij de huwbare leeftijd heeft bereikt, kan je moeder met veel potentiële bruidjes thuis komen. Hoeveel vrouwen krijg je zover mee te werken tot die tijd? En dan nog is het de vraag of je moeder je vriendin goedkeurt, als de tijd daar is. In dit geval heeft de vrouw de keus (for a change) maar aan wie de keus ook is, het is moeilijk voor beide partijen. Huwelijken worden vaak gearrangeerd om (goede) families met elkaar te verenigen. Soms zijn jongens en meisjes al bij de geboorte aan elkaar beloofd. Sociale status speelt een grote rol en je kunt niet buiten je kaste (die ‘officieel’ niet bestaan) trouwen. Daarnaast moeten horoscopen bij elkaar passen, anders is een huwelijk gedoemd te mislukken. Als ik deze wetenschap toe zou gaan passen op mijn werk zou ik weinig klanten overhouden. Zelfs de kranten staan pagina’s vol contactadvertenties. Alles om de juiste huwelijkskandidaat te vinden. In India speelt religie ook een grote rol. Een vriend van onze taxichauffeur, een Moslim, werd verliefd of een Hindu meisje. Toen de familie van het meisje achter deze relatie kwam, leek de vader de relatie te steunen. Hij nam de jongen in huis maar alleen om deze na een aantal dagen te vermoorden. Kort daarna heeft het meisje zelfmoord gepleegd. De Romeo’s & Juliets van 2013…

 

Als het huwelijk daar dan toch is – gearrangeerd of vanuit liefde – wordt het groots gevierd. Gedurende zeven dagen zijn er kennismakingsdiners voor de families, feestavonden voor soms hele dorpen en een hennafeest voor de bruid. De familie van de bruid moet voor dit zevendaagse feest betalen, vandaar vaak de voorkeur voor zonen. Tijdens de huwelijksplechtigheid worden diverse rituelen uitgevoerd. De belangrijkste daarvan is het offervuur. Het bruidspaar moet zeven keer rond het vuur lopen en ondertussen zeven geloftes afleggen, waarmee zij zich voor het leven aan elkaar binden. Op het einde van de ceremonie smeert de bruidegom de haarscheiding van zijn bruid in met rood poeder. Zo wordt er op gewezen dat zij voortaan als een gehuwde vrouw door het leven gaat. In plaats van een ring, draagt de Indiase Hindoeïstische vrouw een ‘Bindi’; de welbekende stip tussen de ogen.

 

Het leven lijkt soms wel een film. Helaas niet altijd met een happily ever after. Door de verwestering zie je steeds meer jongeren zich afzetten tegen oude tradities. Om zo hun eigen keuzes en eigen geluk te kunnen maken. Dan hebben we het in Nederland toch maar makkelijk.

 

- column januari 2013 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -