Old-Valentines Day

Valentijnsdag, de dag van de liefde. De so called dag voor stille aanbidders. Alhoewel ik het een onzinnig gebruik vind – waarom één dag per jaar je liefde uiten terwijl je dat iedere dag kunt doen – is er op de Amsterdamse Zuidas een mooi initiatief ontstaan. Zingeving Zuidas, een organisatie die de Nederlandse samenleving menselijker wil maken, organiseerde op 16 februari jl. voor de vijfde keer een wel heel speciale ‘Valentijnsdag’. Tijdens deze Valentijnsdag nemen Young Professionals senioren mee op date. Een dag waarop de juniors en seniors van onze samenleving elkaar leren kennen door levensverhalen uit te wisselen, spelletjes te spelen en vooral door plezier te maken. In zo een Valentijnsdag kan ik mij wel vinden!

 

Om 12:00 uur begon het programma in de Thomaskerk op de Zuidas. Na de gezellige lunch en een ‘keuze-kaart’ getrokken te hebben uit de categorieën wandelen, Zuidas, kunst & cultuur en het café, werden we naar de grote zaal geleid waar het programma zou starten met een old school datingshow! Drie vrouwelijke seniors mochten allen één van de drie mannelijke juniors uitkiezen die aan de andere kant van het kamerscherm zaten. De keus werd gebaseerd op vragen die de ‘showmaster’ beide partijen stelden, al leek hij het spel wel een bepaalde richting op te sturen, om zo iedere senior een junior naar keus te kunnen geven. Daarna werden de man/vrouw-rollen omgedraaid. Zo werden we natuurlijk niet allemaal gekoppeld: dat zou een te lange zit zijn geweest. Zelfs voor ons juniors. De rest moest zich melden bij eerder gekozen categorie. Wij hadden gekozen voor ‘Zuidas’ omdat we inside information hadden dat er ons een sjoelbak en taart stond op te wachten. Mijn schoppen twee bleek een treffer: ik had niet één maar twee dates gescoord!  Samen met Harry en Fred vertrok ik naar de 16e verdieping van de Stibbe toren om tot onze grote blijdschap inderdaad een sjoelbak aan te treffen. Na eerst genoten te hebben van koffie, een stuk taart en het uitzicht over de stad besloten we ons aan de spelletjes te wagen. Terwijl Fred en Harry de sjoeltafel uitprobeerden, maakte ik met weer een nieuwe date, Janneke, de vloer onveilig door de minuscule tafeltennistafel uit te testen. Voor iemand die zich had aangemeld als senior was ze nog behoorlijk actief. Uiteindelijk was ik degene die de handdoek in de ring gooide! Gelukkig was er daarna tijd om bij te komen; een borrel in Café de Blauwe Engel, waar het programma werd vervolgd en waar alle groepen weer bij elkaar kwamen. Onder het genot van een drankje en de nodige porties bitterballen werden de ervaringen van deze leuke dag gedeeld. De bingo waar ik stiekem op had gehoopt werd niet gehouden. Wel werden we getrakteerd op een pub quiz, de zangtalenten van één van de seniors en een DJ.

 

Alhoewel veel jongeren zich hadden aangemeld, was de verdeling niet helemaal gelijk. Hoe leuk het ook is twee dates te hebben: het is best moeilijk je aandacht te verdelen.  Daarom hoop ik toch een aantal mensen enthousiast gekregen te hebben volgend jaar deel te nemen aan dit mooie initiatief. Want een mens is nooit te oud om Valentijnsdag te vieren!

 

- column februari 2013 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -