Alles is Liefde

In het rijtje van mijn favoriete Amerikaanse ‘overgewaaide gebruiken’ Halloween, kerst, de dierenpolitie en niet te vergeten weddingplanners, is Valentijnsdag een gebruik dat in Amerika had mogen blijven als je het mij vraagt. Alle clichés worden uit de kast getrokken: roze hartjes, rode rozen en Sky Radio draait overuren – de love songs zijn niet aan te slepen. Er is zoveel meer mogelijk! In de liefde bestaan geen clichés. Je liefde verklaren kan iedere dag op elke manier. Daarom mag het elke dag wel een beetje Valentijnsdag zijn toch?

 

Het leggen van de nadruk op anonieme liefde is opgezet uit commercieel oogpunt. Sinds wanneer is liefde commercieel en waarom moet het anoniem zijn? Alhoewel het heel leuk is om een kaart of cadeautje te krijgen van een stille aanbidder, je wilt altijd weten wie het gestuurd heeft. Op mijn middelbare school kon je namens Valentijn een rode roos ´sturen´. Deze werd dan met een persoonlijk (anoniem) berichtje in de klas aan jouw crush gegeven. Best leuk. Nog leuker was het als je ook een roos kreeg. Maar minder leuk als je erachter kwam dat deze roos niet van jouw crush afkomstig was. Daar gaat je droomman… Natuurlijk had je na een paar weken alweer iemand anders op het oog. Maar die kon dan weer een heel jaar op zijn roos wachten. Daarom zou elke dag wel een beetje Valentijnsdag mogen zijn. Door één dag van de liefde te benoemen zouden mannen zomaar eens kunnen gaan denken dat ze de rest van het jaar geen moeite hoeven te doen. En dat is niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor vrouwen. Iedereen vindt het leuk om onverwachts iets te krijgen. Of je nu een relatie hebt of niet: liefde mag in alle vormen geuit worden. Het leven is al veel te kort dus waarom stil blijven aanbidden? Hierdoor zou je zomaar je aanstaande mis kunnen lopen. En de dag die daarop volgt, wil je echt niet missen!

 

Het prachtige aan bruiloften, is dat die dag overladen is met liefde. Niets is mooier dan de mensen van wie je houdt, gelukkig te zien, of het je vriend, vriendin, broer, zus, zoon of dochter is. Alles is liefde. Op bruiloften krijgen vrouwen vaak kriebels en zelfs mannen laat het niet onberoerd. Iedereen straalt en deelt in het geluk. Op de bruiloft van mijn zus gingen er zoveel verschillende emoties door mij heen. Liefde, geluk en bewondering voor mijn zus en zwager. Als weddingplanner wil ik dat de familie en vrienden van het bruidspaar diezelfde gevoelens kunnen ervaren. De jaren daarna moeten zij zelf invullen. En aangezien Valentijn volledig ingeburgerd is, kan ik ze alleen adviseren om elkaar iedere dag het gevoel te geven dat het Valentijnsdag is.

 

- column februari 2012 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -