Paris, c’est l’amour

Parijs: lichtstad, modestad en bij velen bekend als de stad van de liefde. Terwijl het vroeger één van de eerste steden was waar pasgetrouwde stellen naartoe gingen, staat Parijs steeds vaker decor voor het huwelijksaanzoek. En bijna altijd bij, onder of op de Eiffeltoren. Wat maakt Parijs zo geliefd onder de tortelduifjes? Waarom verkiezen zij Parijs boven bijvoorbeeld Rome of Venetië? Aangezien ik al 13 jaar niet in Parijs was geweest, werd het hoog tijd om op onderzoek uit te gaan.

 

Parijs is een stad vol passie, hartstocht en vertier. In de Belle Epoque (begin 19e eeuw) werd Parijs in Europa het symbool van elegantie en goede smaak. In deze periode werden ook de Eiffeltoren en de Sacre Coeur gebouwd. Ik denk dat ik het één en ander heb geromantiseerd de afgelopen 13 jaar, want alhoewel de Eiffeltoren ’s avonds op en top romantisch is, vond ik hem overdag niet heel bijzonder. Het pronkstuk van de stad behoor ik natuurlijk niet af te kraken, maar naar mijn idee lijkt het op een grote bliksemafleider. Vooral als je het vergelijkt met de Sacre Coeur en andere kopstukken in Parijs. Alhoewel je in katzwijm zou kunnen vallen van de Franse taal zou deze geen effect op je moeten kunnen hebben. Je bent immers in Parijs met je geliefde. En voor de Franse keuken hoef je het ook niet te doen, want ik moet niet denken aan kikkerbilletjes, escargots en ganzenlever. Je kunt ook afreizen naar Italië of Spanje, want: beter eten, vriendelijke inwoners  en de taal is er net zo mooi. Wat maakt Parijs dan zo aantrekkelijk?

 

Tijdens mijn verblijf in Parijs werd ik in de metro getrakteerd op de muzikale klanken van een accordeon. Voor mij hét muziekinstrument van de Fransen. En in de juiste setting (wijn, een mooi uitzicht, goed gezelschap) heel erg romantisch. Zo ook de tuinen bij het Louvre. Dit imposante ambtsgebouw ademt romantiek. We kennen allemaal wel de kostuumdrama’s waarin man en vrouw elkaar het hoofd op hol brengen tijdens lange wandelingen in de stads – of paleistuinen, simpelweg door woorden te gebruiken die je tegenwoordig niet meer tegenkomt in de Dikke van Dale. Huwelijken werden gesloten na  een enkele gestolen kus, deze uiteraard buiten het zicht van de chaperonne. Dit doet nog steeds vele vrouwenharten smelten, alhoewel het tegenwoordig wel anders gaat. Back to the good old days kun je tijdens een boottocht over de Seine. Hierbij krijg je Parijs van een heel andere kant te zien. Op het water, ver verwijderd van de drukte en moderne taferelen op straat, waan je jezelf in een geheel andere wereld.

 

Parijs is een geweldige stad vol mooie plekjes. De romantiek in Parijs is te vinden in de kleinere straatjes, waar de Franse balkonnetjes behangen zijn met kleurrijke bloemen en je op de achtergrond een straatmuzikant hoort spelen. En neem je lief gewoon pas ’s avonds mee naar de Eiffeltoren. Dan zegt hij/zij vast en zeker JA!

 

- column april 2013 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -