Got a secret,

can you keep it?

Het trouwseizoen is in aantocht. In de maanden mei, juni en september zitten de top trouwlocaties ieder weekend volgeboekt. Reden dus om je trouwlocatie een jaar van te voren te boeken. Maar welke locatie gaat het worden? Wil je een grote bruiloft of toch een kleinschaligere? In binnen– of buitenland? Of toch stiekem elkaar het ja-woord geven?

 

´Onze´ Simon (van het duo Nick & Simon) is onlangs in het diepste geheim met zijn vriendin getrouwd. Oké, hij had geen zin in alle paparazzi op zijn bruiloft, maar er zijn genoeg mensen die ook het liefst stiekem trouwen. Met z´n tweeën of met een select gezelschap. Een vriendin van mij heeft dit ook gedaan, omdat getrouwd zijn heel wat papierwerk scheelt wanneer je een kindje krijgt. Zelf heeft mijn vriendin weinig met trouwen en wilde ze het liefst stilletjes op de maandagmorgen de handtekening zetten. Zo gezegd zo gedaan. Alleen wilden enkele familieleden er toch een klein feestje van maken. Voor het huwelijk heb je slechts twee personen nodig. Dan gaat het er toch om wat zij willen? Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ´ze het niet kunnen maken´ tegenover hun familie om stiekem te trouwen. Doe lekker waar je zelf zin in hebt, toch? Ook de keus om het groots of klein te vieren valt vaak niet mee. Want wie nodig je wel en wie nodig je niet uit? Toch die oom en tante die je alleen op de verjaardag van je ouders ziet? Natuurlijk willen zij graag komen. Of jij het wilt hangt er meestal van af hoe sterk de band is met deze familieleden. En hoe groot je familie is. Want als je oom en tante komen, moet je misschien ook je neven en nichten uitnodigen, inclusief aanhang en eventuele kinderen. En je collega´s, want die zie je dag in, dag uit. Zij horen ten slotte al maanden de verhalen over je jurk, de bloemen en de band lijdzaam aan. Kun je deze mensen een feestje ontnemen? Reken al deze mensen ook aan de kant van je aanstaande mee en je zit aan een 300-man tellende gastenlijst. Dan moet het wel een topfuif worden, toch? Maar of je er zelf blij van wordt, hangt ook van je portemonnee af. Je kunt het ook klein houden. Door juist alleen je naaste familie en beste vrienden uit te nodigen krijg je misschien wel veel scheve gezichten van de not invited, maar ze zitten in ieder geval allemaal in hetzelfde schuitje. En je kunt ervan uitgaan dat jullie op de komende verjaardagen het onderwerp van gesprek zijn.

 

Niet bepaald het betoog dat je zou verwachten van een weddingplanner. Hoe groter het huwelijk, hoe meer ik eraan verdien namelijk. Maar ik heb liever een bruidspaar dat doet wat het zelf wil en met een goed gevoel terugkijkt op één van de mooiste dagen van hun leven dan een bruidspaar dat een jaar lang in de stress zit en bijna niet kan genieten van de periode voorafgaand, tijdens en na de bruiloft. En voor wie echt het onderwerp van gesprek willen zijn; tickets naar Las Vegas zijn tegenwoordig ook niet zo duur meer.

 

- column april 2012 / Appelen & Peren-Jouw Online Glossy Magazine -